Appartementen Smitshof Leiden

De panden met het adres Westhavenstraat 8 liggen in beschermd stadsgezicht binnen de singels van Leiden. Ontstaan tijdens de stadsuitleg van 1644. De Ververbuurt was de buurt waar in de zeventiende eeuw de lakenarbeiders woonden in kleine, bescheiden huisjes. De Westhavenstraat wordt nu nog altijd gekenmerkt door gemengd wonen en kleinschalige bedrijvigheid. En een mengeling van zeventiende- en negentiende eeuwse kleinschalige architectuur. 

 

Uitdaging in schaalgrootte

 

Om aansluiting te vinden met de directe context is ervoor gekozen om het complex op te delen in vier heldere bouwvolumes, wat zorgt voor een vriendelijke inpassing in zijn omgeving. Drie bouwvolumes zijn gelegen aan de West Havenstraat. Een vierde bouwvolume is geplaatst in het binnenterrein. De compositie van de gebouwdelen creëert een prettig hofje en zorgt tevens voor het gevoel dat er geen ‘achterkanten’ zijn.

 

Eigen uitstraling

 

Elk gebouwdeel heeft zijn eigen uitstraling en kleur,- en materialenpalet. Zo is er gebruik gemaakt van verschillende tinten metselwerk, verschillende kozijntypes en diverse dakkapeloplossingen. Een bijzonder element is de karakteristieke oude gevel die nog steeds duidelijk zichtbaar is en fraai is opgenomen in het totale gevelbeeld.

Projectgegevens

Woningbouw

Locatie

Leiden

Categorie

Woningbouw

Partners

Jobo de Bouwers

Bouad

Boogaards

Opdrachtgever

Fener Investments

Periode

2019 - 2023

Werkzaamheden

Architectuur

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten