Bibliotheek Beverwijk

Onherkenbaar nieuw in oceaan van licht

 

Na een succesvolle samenwerking voor de nieuwbouw van de bibliotheek van Heemskerk koos Bibliotheek IJmond Noord voor een nieuwe samenwerking met bd architecten. Ditmaal ging het om de verbouwing van de bestaande bibliotheek van Beverwijk. Jarenlang achterstallig onderhoud werd aangegrepen voor een grondige update.

 

De opdracht was om het gedateerde pand uit 1972 fraaier, functioneler, maar vooral prettiger te maken. De massieve gesloten bakstenen plint van het gebouw is vervangen door verdiepingshoge glazen puien. Dit zorgt voor een overvloed aan natuurlijk daglicht, maar ook versterkt het de relatie binnen/buiten. Een lange donkere kastenwand, rondom de kern van het gebouw geeft een gevoel van geborgenheid. Tevens zorgt dit element voor een eigentijdse uitstraling en geeft het de sfeer van een moderne boekwinkel.

 

Het hart van de bibliotheek wordt gevormd door een zes meter lange leestafel met stoelen rondom. De ’stamtafel’. Het is een plek die zich uitstekend leent voor een spreekuur. De rol van de bibliotheek is veranderd. De bibliotheek fungeert tegenwoordig ook als IDO; een Informatiepunt Digitale Overheid.

 

Het losse meubilair is ‘refurbished’. Duurzaam hergebruikt materiaal. Zo is er plastic ingezameld om tafelbladen van te maken voor de verschillende vergadertafels. Samen met het palet van duurzame producten draagt dit bij aan de duurzame ambities van de Bibliotheek.

Projectgegevens

Openbare gebouwen, Interieur

Locatie

Beverwijk

Categorie

Architectuur Interieur

Opdrachtgever

Bibliotheek IJmond Noord

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten