Gemeentehuis en bibliotheek Heemskerk

Fraai, flexibel en functioneel
 

Het nieuwe gemeentehuis en de bibliotheek van Heemskerk zijn ontworpen met een onderliggende parkeergarage voor 116 auto’s. Gekozen is om de onderdelen van het complex, zoals de centrale hal met balies, de bibliotheek, het bestuursblok en de kantoorruimten, verschillend vorm te geven, met onderscheidend kleur- en materiaalgebruik. De voorzijde van het nieuwe complex grenst aan een plein en de achterzijde aan een groenzone met een nieuwe grote waterpartij. Deze waterpartij is niet alleen fraai, maar ook functioneel. Het ontwerp draagt zo bij aan het waterbeheer, gescheiden afvalwatersystemen en de beveiliging van het pand.
 

Duurzaam en flexibel
 

Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, onder andere door te kiezen voor een warmtepompinstallatie en warmte- en koudeopslag. Ook het gebruik van duurzame materialen en het compacte ontwerp dragen bij aan toekomstbestendigheid en een zo optimaal mogelijk energieverbruik. Dankzij verplaatsbare wanden in een flexibel plafond kunnen eventuele aanpassingen in de indeling van kantoorruimtes tegen geringe kosten worden gerealiseerd. 
 

GPR Gebouw
 

Het softwarepakket GPR Gebouw geeft inzicht in de duurzaamheid van gebouwen door scores toe te kennen aan de thema’s energieverbruik, materiaalkeuze, afvalstromen, waterverbruik, gezondheid en CO₂-reductie. Dankzij het gebruik van deze software konden de ambities van de gemeente Heemskerk heel concreet worden opgenomen; ze streefden naar een rapportcijfer op de verschillende thema’s tussen de 8 en 8,5. De uiteindelijke score: energie 8,8, materialen en water 8,7, afvalstromen 8,6 en gezondheid 8,0. De EPC (energieprestatiecoëfficiënt) was slechts 0,59. 

Projectgegevens

Openbare gebouwen, Interieur

Locatie

Heemskerk

Categorie

Openbare gebouwen

Opdrachtgever

Gemeente Heemskerk

Periode

2006 - 2011

Werkzaamheden

architectuur | interieur | uitwerking

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten