Het Depot Wageningen

Kracht van contrast
 

De vraag was een museum te ontwerpen met ruimte voor de vaste collectie beelden en wisseltentoonstellingen. Ook moest er een educatieve seminarruimte komen en een kantoor, koffieruimte en winkeltje. Het vertrekpunt was een rijksmonument: een villa uit 1855 van de afdeling bosbouw van de universiteit van Wageningen, gelegen in een bomentuin (arboretum). Gekozen is om de monumentale kwaliteiten van de villa te sparen en te benadrukken. Eerdere functionele ingrepen om het gebouw als universiteitsgebouw te gebruiken zijn ongedaan gemaakt en het gebouw is in oude glorie hersteld. De belangrijkste gedaanteverandering bestond uit het schilderen van de buitenzijde in zonnige geeltinten. 
 

Nieuwe vleugel
 

De uitbreiding is op minimalistische wijze verbonden met de bestaande villa. Deze villa is een krachtig historisch gebouw, met details en ornamenten. De abstracte nieuwbouw contrasteert, waarbij voor het verbindende bouwdeel is gekozen voor een gelaagde opbouw met materialen als beton, glas en koper. Kenmerkend is de groene kleur van de geperforeerde koperen beplating. De nieuwe tentoonstellingszaal is half in de grond verzonken en rondom afgewerkt met hardsteen. Van de ramen is nagenoeg alleen het glas te zien. De lichthappers zijn geheel in glas gemaakt en deze staan als bankjes op het dak. Ook de ligging in de fraaie bomentuin is hersteld door oorspronkelijke doorkijken weer te openen en op strategische plaatsen zijn grote beelden geplaatst.
 

Monumentenprijs
 

De oude villa, de nieuwbouw, het park en de beelden vormen een harmonieuze eenheid. De kwaliteit van het project is gewaardeerd met de tweejaarlijkse monumentenprijs van de gemeente Wageningen.

Projectgegevens

Openbare gebouwen

Locatie

Wageningen

Categorie

Openbare gebouwen

Opdrachtgever

Stichting Utopia

Periode

2010 - 2011

Werkzaamheden

architectuur | interieur | advies | uitwerking

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten