Nike Europe

Just Dudok it
 

Voor het ontwerp van het Europese hoofdkantoor van schoenengigant Nike in Hilversum, heeft de Amerikaanse architect William McDonough zich laten inspireren door Dudok. Hilversum is dé stad van de Nederlandse architect en stedenbouwkundige. Belangrijke stadsdelen zijn bebouwd volgens zijn stedenbouwkundige plannen, waarbij het schitterende Raadhuis (1931) echt een architectonisch hoogtepunt is.
 

Horizontale gelaagdheid
 

Blokvormige ontwerpen met strak metselwerk zijn kenmerkend voor Dudoks stijl. Om die reden heeft McDonough de voor het Raadhuis gebruikte bakstenen laten namaken. De platte, wat langere stenen en de dubbelhoge schaduwvoegen passen binnen het oeuvre van Dudok. Dankzij de slanke stootvoegen krijgt het metselwerk een opmerkelijke horizontale gelaagdheid. Het lijkt alsof er is gewerkt met dunne op elkaar gelegde steenstroken.
 

Prefab metselwerk 
 

Dudok bestede veel aandacht aan hoekdetails en bracht bijzondere accenten aan in metselwerk. Bijzondere metselverbanden waren begin 20e eeuw geen probleem; arbeid was immers goedkoop. Om bij Nike soortgelijke effecten te bereiken, zonder extreem hoge kosten en tijdverlies, heeft ons bureau in de technische uitwerking van het ontwerp van McDonough geprefabriceerde elementen ontworpen. Opvallend zijn de vormstenen als hoekelement en de prefab betonnen lateien die met steenstrips zijn bekleed.
 

On-Nederlands
 

Ook in de raampartijen zijn sporen van Dudok te vinden; ze zijn horizontaal georiënteerd en in de trappenhuizen is overhoeks glas toegepast. Door de enorme ramen stroomt een grote hoeveelheid daglicht de kantoren binnen en werknemers hebben goed zicht op de tuinen van het complex. Nike was het Nieuwe Werken ver vooruit, met on-Nederlandse faciliteiten zoals een sportzaal, fitnessruimte, tennisbanen en een joggingbaan waarvan de loopbrug onderdeel is. Door de prettige werksfeer, extra ruimtes en de mogelijkheid om delen van het metselwerk, als dat gewenst is, door glas te vervangen, zal het gebouw lang zijn functionaliteit behouden. 

Projectgegevens

Uitwerking

Locatie

Hilversum

Categorie

Uitwerking

Partners
William McDonough
Opdrachtgever

Multi Vastgoed

Periode

1998 - 1999

Werkzaamheden

Uitwerking

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten