Pop- en Cultuurpodium P3

Situatie als belangrijke inspiratiebron
 

Het pop- en cultuurpodium van Purmerend is als een uniek en herkenbaar markeringspunt gerealiseerd op de overgang van het oude centrum en de nieuwe stad. Inspiratiebron voor het ontwerp vormde de locatie, die wordt begrensd door de spoorlijn, de rivier de Where, de Wagenweg en de Purmersteenweg. De situatie nodigde uit om te komen tot het ontwerp van een gebouw met vier voorgevels. De extra eisen en wensen ten aanzien van geluid, omgeving, akoestiek, theatertechniek en brandveiligheid vormden een bijzondere functionele uitdaging. 
 

Drie zalen
 

De gebouwopzet kenmerkt zich door een driedeling binnen de hoofdvorm. Voor deze opzet is gekozen vanwege de hoge eis voor geluidsisolatie tussen de zalen onderling. Om die reden zijn er geluidswerende verkeerszones gerealiseerd naast de drie bouwdelen. De foyer steekt als een wig door de bouwdelen en koppelt op deze wijze de verschillende zalen.

In 2022 vond er een ingrijpende verbouwing plaats en werd er een muziekschool aan het complex toegevoegd. Als oorspronkelijke architect mocht ons bureau ook deze verbouwing vormgeven.  

Projectgegevens

Openbare gebouwen

Locatie

Purmerend

Categorie

Openbare gebouwen

Opdrachtgever

Gemeente Purmerend

Periode

2003 - 2006 + 2022

Werkzaamheden

Architectuur | Interieur | Bouwkunde | Advies

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten