Provinciehuis Drenthe

Revitaliseren met visie
 

Het provinciehuis in Assen was zo’n 35 jaar oud. De samenleving was in de tussentijd drastisch veranderd en ook de manier waarop mensen werkten. Reden om het provinciehuis geheel te renoveren. Hoofddoelstellingen waren de implementatie van het Nieuwe Werken en de transformatie naar een duurzaam en toekomstbestendig provinciehuis.
 

Constructieve communicatie
 

Belangrijk aspect bij deze opdracht was de uitgebreide communicatie met politici, management en alle medewerkers. Interactie is essentieel voor het verkrijgen van (politiek) draagvlak voor de plannen. Op basis van kernwaarden van de Provincie Drenthe hebben we een visie op het interieur verbeeld. Deze visie is opgesteld met en getoetst door de directie, de politiek en door een klankbordgroep met medewerkers.
 

Nieuwe Werken
 

Het ontwikkelde kantoorconcept kende in principe alleen nog flexibele werkplekken. Vrijwel alle binnenwanden zijn verwijderd. Door het inbouwen van bijzondere ruimten met flexibele binnenwandsystemen – bijvoorbeeld servicecorners, bel-, spreek en concentratieruimten – is er weer geleding in de grote ruimten ontstaan. Iedere afdeling heeft haar eigen huiskamer, met ruimte voor informeel overleg, eten en drinken. Naast de trappen en liften zijn alleen de service- en koffiecorners vaste elementen op kantoorverdiepingen. 
 

Duurzaam en energiezuinig
 

Bij het ontwikkelen van de materialisering en het kleurgebruik stonden vooral de kernwaarden transparantie, meer kleur, representatief, sober en duurzaam centraal. Belangrijke aspecten waren het gebruik van zo weinig mogelijk materiaal en de recyclebaarheid van gekozen materialen. Recyclebaar tapijt, natuurrubberen tegels en bamboe waren keuzes die daaruit voortvloeiden. Het provinciehuis kreeg nieuwe binnengevels en nieuwe installaties, waardoor het gebouw aansloot op de ambities van het Energie- en Klimaatprogramma van de provincie Drenthe. De prognose was een enorme daling in het aardgasverbruik van 300.000 m³ naar 26.000 m³ per jaar en een vermindering van de CO₂-uitstoot van 591.000 kg naar slechts 50.000 kg per jaar.

Projectgegevens

Interieur

Locatie

Assen

Categorie

Interieur

Opdrachtgever

Provincie Drenthe

Periode

2008 - 2011

ontwerpers
&
uitwerkers

Ontmoet Chris en Peter

bd architecten